Hunter S. Thompsons storhetstid som journalist varte cirka etT tiår. Deretter ble han mest kjent for dop og våpen - og ting han hadde skrevet før. Foto: Reuters / NTB scanpix

Skrivesperre, store egoer og kidnapping: Fem bøker og én film om journalistikk som kan gi inspirasjon i sommer

Lær av andres feil og suksesser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

La det være sagt: Sommerferien bør selvsagt brukes til å tenke på alt mulig annet enn jobb. Samtidig kan en god bok eller film fra journalistikkens verden både underholde og inspirere når varmen, myggen eller snøbygene blir for ille.

Her er Journalisten-redaktørens anbefalinger.

Bøker

1. David E. McCraw:
Truth in Our Times

David E. McCraw er ikke journalist, men advokat – og ansatt i New York Times. Han har imidlertid prøvd seg som journalist før han valgte paragraf-verdenen. I denne boka presenterer han noen av de største og viktigste sakene han har vært involvert i – mest fra tiden i New York Times, men også noen historier fra New York Daily News, hvor han jobbet tidligere.

Mange prinsipielle spørsmål dukker opp, ikke minst knyttet til undersøkende journalistikk om sikkerhetspolitikk og de hemmelige tjenestene.

Og så er det selvsagt ikke til å unngå at det blir en god del Donald Trump.

2. Thomas Kunkel:
Man in Profile: Joseph Mitchell of The New Yorker

Joseph Mitchell er i ettertid kanskje mest kjent for at han i løpet av sine 30 siste år som journalist i ukemagasinet New Yorker ikke leverte noe som helst.

Fra 1964 til sin død i 1996 møtte han opp hver dag i redaksjonen. Han satte seg ned ved skrivemaskinen, men ingenting av det han skrev ble noen gang ferdigstilt eller publisert.

Før den tid var imidlertid Mitchell en av de store stjernene i New Yorker – og han skrev også flere bestselgende bøker. I Kunkels biografi følger vi Mitchell fra barndommen i de amerikanske sørstatene til et liv i metropolen New York – og til en karriere som fikk en litt pussig avslutning.

Han er også innom noen problemstillinger som i dag kunne ha fått merkelappen «fake news». Det viser seg nemlig at noen gjennomgangsfigurer i Mitchells historier aldri har levd.

3. Timothy Denevi:
Freak Kingdom: Hunter S. Thompson's Manic Ten-Year Crusade Against American Fascism

Etter at Hunter S. Thompson tok livet av seg i 2005, er det skrevet latterlig mange bøker om ham. En stor andel av dem er på grensen til uleselige. Det finnes heldigvis noen unntak, og denne boka er ett av dem.

Denevi er opptatt av Thompson som journalist - ikke minst politisk journalist - og med fokus på perioden hvor han var mest produktiv, før rusmisbruket tok helt overhånd og gjorde mannen til en parodi på seg selv.

4. Joel Simon:
We Want to Negotiate: The Secret World of Kidnapping, Hostages and Ransom

I utgangspunktet ikke ei bok om mediebransjen, men dessverre med mange eksempler fra vår verden.

Joel Simon arbeider til daglig som leder for Committee to Protect Journalists, og er derfor ofte en mann som blir kontaktet hvis journalister blir kidnappet eller holdt som gisler.

I denne boka deler han erfaringer, men løfter også fram krevende spørsmål og etiske problemstillinger som familier, mediehus og andre må ta stilling til hvis de havner i situasjoner som dette.

Ikke minst får han fram at spørsmålet om man skal betale løsepenger eller ikke, kan være mer komplisert enn mange kanskje tror.

5. Richard Kluger:
The Paper: The Life and Death of the New York Herald Tribune

Sammenlignet med konkurrenten New York Times, var New York Herald Tribune avisen med de beste skribentene og den beste layouten. Likevel er det kun førstnevnte som eksisterer i dag.

Denne mursteinen av en bok fra 1986 kan virke fryktinngytende ved første øyekast (den finnes ikke digitalt), men er en leservennlig historie om en avis som gang på gang tok dårlige valg, men som likevel overlevde – helt til den slutt ikke gjorde det lenger.

Dette var før øvrig avisen hvor Tom Wolfe fikk sitt store gjennombrudd med «new journalism», hvor en av USAs mest kjente spaltister opp igjennom tidene, Jimmy Breslin, skrev flere av sine klassikere (blant annet intervjuet med mannen som gravde graven til John F. Kennedy) og hvor magasinet New York – som fremdeles eksisterer – startet opp som ett av mange søndagsbilag.

Film

Breslin and Hamill: Deadline Artists

Etter Watergate-avsløringene var kanskje Bob Woodward og Carl Bernstein USAs mest kjente journalister på 70- og 80-tallet, men i New York møtte de sterk konkurranse fra Jimmy Breslin og Pete Hamill.

I denne HBO-dokumentaren møter vi to gamle menn, som ser tilbake på drøyt 50 år som spaltister, forfattere - og for Hamills del, også en periode som redaktør for New York Post og New York Daily News. Men det er som spaltister, med nærkontakt med asfalten og grasrota, de vil bli husket - og det er også det som det fokuseres mest på.

En ren hyllest er det heller ikke. Enkelte kritiske røster får også slippe til.

Powered by Labrador CMS