Rolf Johansen, leder av Norsk Journalistlag i NRK (NRKJ), anser årets oppgjør som et helt vanlig oppgjør.

NRK forventer et moderat oppgjør - fagforeninga vil kreve reallønnsvekst

Snart starter de utsatte lønnsforhandlingene.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Årets oppgjør blir et helt vanlig oppgjør, sier Rolf Johansen, leder for Norsk Journalistlag i NRK (NRKJ), som leder NRKJs lønnsforhandlinger med NRK.

Han presiserer at de ikke gjør noe annet enn de ville gjort i april, da forhandlingene egentlig skulle ha funnet sted.

De har allerede vært gjennom første fase av forhandlingene, fredag 28. august møtte de Spekter, som er arbeidsgiverorganisasjonen til NRK. Da ble de enige om et flatt tillegg til alle i NRK på 975 kroner.

Krever reallønnsvekst

18. september begynner de lokale forhandlingene, og da er det NRK og NRKJ som skal forhandle. Årets forhandlinger er et hovedoppgjør, som gjør at de både skal forhandle om lønn og tekst i Journalistavtalen.

– Vi kommer til å kreve reallønnsvekst for våre medlemmer, og vi kommer med viktige og gode tekstkrav, som vi mener at våre medlemmer vil anse som viktige, sier Johansen.

Reallønnsveksten er lønnsveksten etter at prisstigning er trukket fra.

NRKJ-lederen vil ikke si noe spesifikt om hvilke tekstkrav eller hvor mye lønnsøkning de vil be om.

NRKJ har streikerett i forbindelse med sine lokale forhandlinger med NRK, som fikk utslag i forhandlingene for to år siden, da 1700 journalister ble tatt ut i streik.

I resten av NJ er det i det sentrale forhandlingene med Mediebedriftenes Landsforening (MBL) at det kan bli streik, ikke i de lokale forhandlingene.

Forventer moderat oppgjør

– For oss er det viktig å oppnå et resultat som samsvarer med den situasjonen norsk økonomi og arbeidsliv befinner seg i, skriver Olav Hypher, organisasjonsdirektør i NRK, i en e-post til Journalisten.

– Det tilsier et moderat oppgjør. I tillegg vil vi se på forbedringer i overenskomsten også når det gjelder tekst, ettersom dette er et hovedoppgjør, skriver han videre.

På spørsmål om hva NRK forventer av motpart NRKJ, svarer Hypher at de forventer konstruktive og tillitsfulle forhandlinger.

– Er dere redde for streik, slik det ble for to år siden?

– Vi respekterer spillereglene i partssamarbeidet og tar høyde for at det kan bli streik, selv om vi naturligvis både håper og tror at vi skal klare å bli enige, svarer NRK-direktøren.

Utsatt oppgjør

Årets oppgjør ble utsatt til i høst på grunn av koronasituasjonen, som også gjorde at frontfagoppgjøret ble utsatt.

Det endte på en lønnsvekst på 1,7 prosent, etter at det tidlig ble brudd i forhandlingene. Det er noe bedre enn prisveksten for 2020, som er anslått at vil bli på 1,4 prosent.

Noen dager før journalistene i NRK skal forhandle, skal resten av NJ forhandle MBL, som representerer de forskjellige avisene.

– Det vi går inn i nå er ikke et liksom-oppgjør, men et fullt oppgjør med ordinære forhandlinger, sier Hege Iren Frantzen, leder for Norsk Journalistlag (NJ), om forhandlingene som skal holdes 15. og 16. september.

For ordens skyld, Rolf Johansen sitter i Journalistens styre. Journalist Guro Flaarønning er ansattrepresentant i det samme styret.

Powered by Labrador CMS