Den meksikanske journalisten Julio Valdivia ble funnet halshugget i delstaten i Veracruz i september i år.

50 journalister drept i 2020

Flere av de farligste landene er ikke i krig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Rundt 50 journalister og medieansatte ble drept i forbindelse med sitt arbeid i løpet av 2020, melder Reporters Without Borders (RSF).

Det store flertall ble drept fordi de jobbet med temaer som korrupsjon, organisert kriminalitet eller miljøproblemer, skriver RSF i sin årsrapport.

Flere ble drept mens de dekket demonstrasjoner, og RSF har merket seg økt vold mot journalister som dekker protester, blant annet i USA og Frankrike.

De farligste landene for journalister var Mexico, Irak, Afghanistan, India og Pakistan, flere av dem land som ikke er i krig.

Minst 937 mennesker er drept de siste ti årene på grunn av sitt journalistiske arbeid. I 2019 var det 53 som ble drept, ifølge RSF.

Døde av korona

I tillegg er hundrevis døde av koronaviruset. Men hvor mange av dem som ble smittet i forbindelse med jobben, er umulig å si.

Minst tre døde av viruset på grunn av manglende legetilsyn etter at de trolig ble smittet i fengsel i Egypt, Russland og Saudi-Arabia.

Henrettelsen av Ruhollah Zam i Iran 12. desember var første gang en medieansatt ble dømt til døden på 30 år, sier RSF.

RSF har også utarbeidet en liste på 387 journalister som er fengslet, noe organisasjonen kaller historisk høyt.

14 av dem er fengslet fordi de dekket koronapandemien, blant dem den kinesiske borgerjournalisten Zhang Zhan som mandag ble dømt til fire års fengsel for å ha varslet om koronautbruddet i Wuhan.

Mexico farligst

Ifølge RSF er Mexico det aller farligste landet, med åtte drepte. De som skriver om forbindelsene mellom narkokarteller og politikk, er spesielt utsatt.

Noen av de siste drapene er spesielt brutale, blant dem drapet på en avisjournalist som ble funnet med avkappet hode og en onlinejournalist som var partert.

Ingen ansvarlige straffet

I Irak, der seks journalister ble drept i fjor, ble flere drept av ukjente mens de dekket demonstrasjoner. Andre ble drept på åpen gate uten at noen er straffet eller gransket, ifølge RSF.

I Afghanistan er de ansvarlige for drapene på minst fem medieansatte i 2020 fortsatt ikke funnet.

I Afghanistan er situasjonen særlig truende for kvinner, noe som ble klart da en kvinnelig TV-journalist som hadde jobbet for bedre beskyttelse av kvinner i mediene, ble drept.

Powered by Labrador CMS