Avisinvestor Odd Reidar Øie har minoritetsposter i en rekke norske aviser. Foto: Birgit Dannenberg
Avisinvestor Odd Reidar Øie har minoritetsposter i en rekke norske aviser. Foto: Birgit Dannenberg

Odd Reidar Øie er interessert i Amedia-aviser

Avisinvestoren har 175 millioner kroner i egenkapital, ingen gjeld og er klar for å handle aviser.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg kan være interessert i det meste som har en god markedsposisjon. Og en riktig pris.

Det sier Odd Reidar Øie på spørsmål om han kan være en aktuell kjøper av Amedia-aviser eller eier av Amedia. Øie har bygd seg opp som avisinvestor gjennom flere tiår med aksjeposter i blant annet Østlendingen, Eidsvoll Ullensaker Blad, Altaposten og Budstikka Media. Han har også en mindre eierandel i Polaris Media.

I spill

Fredag sendte Amedia ut en pressemelding om at mediekonsernet trapper opp jakten på nye eiere. Det har siden 2012 vært kjent at Telenor ønsker seg vekk som eier av mediehuset. LO ønsker også å redusere sin eierandel. Justert for egne aksjer eier Telenor 48,2 prosent av Amedia. LO eier 38,9 prosent. Resten eies av andre fagforbund og Fritt Ord.

Fredag la Amedia fram regnskapstall for første halvår som viser et driftsresultat på 183 millioner kroner i første halvår, en framgang fra 66 millioner kroner i første halvår i fjor.

Nesten samtidig sendte konsernet ut en melding der de skrev at Amedia har startet «en prosess for å vurdere eierstrukturen i konsernet» og foreta «en bred evaluering av konsernets eierstruktur».

Amedia har de siste månedene solgt ut flere avishus. Trønder-Avisa har kjøpt Namdalsavisa, mens Adresseavisen har kjøpt Opdalingen, Malvikbladet og Stjørdalens Blad. I tillegg er mediehuset Tek solgt til Teknisk Ukeblad.

Joker

Nå spekuleres det på om Amedia vil klare å finne en eller flere nye aktører som kan komme inn på eiersiden, eller om konsernet vil selges delvis. I spillet rundt Amedia kan avisinvestor Odd Reidar Øie seile opp som joker.

Regnskapstallene for Øies investeringsselskap Amble Investment viste et overskudd på 8 millioner kroner i fjor mot 51,5 millioner kroner året før. Balansen viser at Øie har en egenkapital på 175,7 millioner kroner. Selskapet har nesten ikke gjeld, kun 723.000 i langsiktig og kortsiktig gjeld.

– Jeg tar det som byr seg, sier avisinteresserte Øie om interessen for Amedia-aviser.

Les også kommentaren Hvem vil ha Amedia?

Uklart

Polaris Media er en annen mulig interessent. Klassekampen skriver tirsdag om konsernet som en aktuell kjøper av Amedia. Medieforsker Johann Roppen problematiserer et sånt scenario av frykt for mer ensretting blant norske medier. Schibsted eier 29 prosent av Polaris, og det svenske mediekonsernet NWT Media som tidligere har stemt sammen med Schibsted eier knapt 27 prosent.

Konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media vil ikke kommentere Klassekampens oppslag eller svare på spørsmål om han er interessert i Amedia.

– Vi vet ikke hva eierne egentlig kommuniserer i meldingen fredag, og hvilken prosess de ser for seg. Hva det kan føre til på sikt må se. Det er for tidlig å si noe om, sier Koch til Journalisten.

Han legger til at det er en selvfølge at mediekonsernet følger med på hva som skjer i det norske mediemarkedet.

– Vi er opptatt av hvem som eiere.

Fritt Ord har også en mindre eierandel i Amedia. Direktør Knut Olav Åmås sier til Dagens Næringsliv (krever betaling) at stiftelsen ikke har som prioritet å være eier av mediehus:

– Vi selger gjerne, men det er ikke noe «must».