Frilansjournalist Sindre Leganger er ukas gjest i podkasten Frilanslivet. Arkivfoto: Andrea Gjestvang
Andrea Gjestvang
– Hvis vi ikke bryr oss om hva vi tjener, er det ingen som gjør det
Sindre Leganger snakker om økonomi og forhandlingsteknikk i podkasten Frilanslivet.
– «Pengebiten» er like viktig som skrivearbeidet eller fotoarbeidet. Vi må bare ta det på alvor og bli mestere på dette også, sier Sindre Leganger til Christina Skreiberg i podkasten Frilanslivet.
Podkasten publiseres på Journalisten hver uke, og lages av frilanserne Christina Skreiberg og Hanna von Bergen.
Leganger ble kåret til årets frilanser i 2017 av Norsk journalistlag (NJ), og forteller at han har lært seg å elske forhandlinger.
Hør episoden her:
Han kommer med tips til hvordan man skal bli god på forhandlinger. Han mener det er viktig for en frilanser å foreslå en pris før oppdragsgiveren gjør det i en forhandlingssituasjon.
– Det er kjempeviktig for forhandlingen, fordi da setter man selv rammene. Hvis reportasjelederen sier «hva foreslår du» når dere snakker om pris, har du fått en gave, sier han.
Leganger er tydelig på hvor viktig det er å sette krav for å kunne leve av å være frilanser.
– Hvis vi frilansere ikke bryr oss om hva vi tjener, er de tingen som gjør det. Frilansere må begynne å si nei til dårlige avtaler, hvis ikke får vi aldri noe endring, sier han.
Leganger var med å utarbeide NJs frilanssatser som kom tidligere i år.
– Det har lenge vært et ønske fra NJ og frilansere generelt om å ha en prisliste å forholde seg til. Jeg fikk lov til å være med i arbeidet med å utarbeidet listen og bidra med mine erfaringer fra frilanstilværelsen, sier han.
De kom fram til en prisliste som er regnet for dem som har ti års ansiennitet, og er basert på gjennomsnittsinntekten til et NJ-medlem med samme ansiennitet.
Satsene skal reflektere alle ekstrautgiftene som kommer med å være frilanser, som sykeforsikring, pensjonssparing, feriepenger og lignende.
– Mantraet er at frilansere skal få likt betalt som sine kollegaer som er ansatt i en redaksjon. Altså, likt betalt for likt arbeid ligger til grunn. Det må vi bare kreve, noe jeg ikke synes er urimelig, sier Leganger.
Les flere saker om frilanssatser her: