Leder i NRKJ Richard Aune har vært i forhandlinger i en uke. Foto: Bjørn Åge Mossin.

Norsk Journalistlag brøt forhandlingene med NRK

Oppgjøret går nå til Riksmekleren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NJ brøt fredag kveld lønnsforhandlingene for sine medlemmer i NRK, åtte timer etter at den ordinære fristen for forhandlingene gikk ut klokka 15.

- NRK møtte oss ikke på nivå. De møtte oss ikke på fridagen. De møtte oss ikke på den sosiale profilen, med andre ord potten til utjevning av urettferdige lønnsforskjeller. De møtte oss heller ikke på noen av våre tekstkrav, som blant annet handler om bedre kontroll på vikarbruken og arbeid med sosiale medier, sier lederen i NRKs Journalistlag, Richard Aune. Han ledet forhandlingene på vegne av sine 1.750 medlemmer.

Etter bruddet skal partene gjennom et forhandlingsmøte hos arbeidsgiverforeningen Spekter. Deretter går oppgjøret til Riksmekleren, der meklingen tidligst kan starte om to uker fra mandag.

Mer om forhandlingene og bruddet kan du lese i denne artikkelen.

Ytterligere informasjon legges utpå www.nj.no/nrkj og Facebook-siden https://www.facebook.com/nrksjournalistlag/

Fare for streik

- Vi ville gjerne komme til enighet, men det lyktes altså ikke. Medlemmene i NRKJ er veldig misfornøyde. Det blir nå opp til meklingen om det blir streik eller ikke. Men vi er villige til å gå så langt som nødvendig for å nå våre mål, sier Aune til Journalisten.no etter bruddet seint fredag kveld.

Forhandlingene mellom NRK og NRKJ i årets hovedoppgjør har vart i over en uke. Det ble forhandlet om både lønn og om teksten i Journalistavtalen.

Medlemmene i NRKJ krevde opprinnelig et generelt lønnstillegg på 14.000 kroner. Kravene som ble lagt fram, ga en ramme på 3,3 prosent.

Les alle kravene NRK-journalistene la fram her.

Ble ikke enige om noe

- Vårt siste krav var på 13.500 kroner i generelt tillegg, NRK tilbød medlemmene 11.200 kroner. Vi krevde en utjevningspott for å justere uforklarlige og urettferdige forskjeller i lønn i NRK, de ville øremerke tillegg til dem som tjener mest fra før. Bare på kravet om regulering av ulempesatsene og justering av tilleggene til vaktsjefer og prosjektledere, kom NRK oss delvis i møte, sier Aune på NRKJs hjemmeside.

NRKJ krevde også at ansatte som får tilbud om midlertidig arbeid i andre avdelinger i NRK som hovedregel skal få mulighet til dette. Ved midlertidige ansettelser mener fagforeningen at grunnen skal oppgis, samt hvor lang tid ansettelsesforholdet antas å få. De tillitsvalgte skal og orienteres i denne forbindelse.

NRKJ fremmet i tillegg krav om en ekstra fridag til alle. NRK avviste også dette kravet. NRKJ argumenterte med at mange medlemmer reelt sett har mistet flere fridager, som følge av at NRK ensidig har endret vilkårene for ferieuttak og arbeidstid.

37. plass på statistikken

Aune uttalte til Journalisten forrige uke at NRKJs viktigste krav var å ta igjen de store mediehusene på lønnsstatistikken.

I lønnsstatistikken som ble lagt fram torsdag kom det fram at NRK ligger på 37. plass, bak en rekke lokale og regionale mediehus. I 2006 gikk NRKJ til streik da de lå på 39. plass på lønnsstatistikken.

Aune understreker at den største grunnen til at NRKJ ikke ble enig med NRK handlet om at det totalt sett lå for lite i potten. 

 

Powered by Labrador CMS