Sjefredaktør i Vårt Land, Bjørn K. Bore, har ingen konkrete planer om å kutte frekvens på papiravisa nå.
Foto: Marte Vike Arnesen
Vårt Land
– Vil nettavisene få like stor slagkraft som papiravisen tradisjonelt har hatt?
Bjørn K. Bore mener det er et undervurdert moment når man diskuterer overgangen fra nett til papir.
De siste månedene har vært krevende for flere i mediebransjen, og særlig for papirøkonomien. Flere aviser ser seg nødt til å kutte i papirfrekvensen, noen med bakgrunn i pressestøtte-nedgang. Noen kutter papirutgaven og blir heldigitale, mens andre ikke merker så mye til konjunkturen.
I høst ble det kjent at Vårt Land var blant avisene som opplevde et betydelig kutt i pressestøtten. I tillegg til at kostnadene for å trykke avisen har økt dramatisk det siste året, har avisa også fått økte distrubsjonskostnader i fanget.
– Ekstreme endringer
Grunnen er at avisene som har lagt ned sine utgaver driver de samme budrutene som Vårt Land bruker, det er rett og slett færre som deler på regninga.
Likevel: Papiropplaget til avisa vokser, og papirutgaven er fortsatt lønnsom.
– Jeg tror ikke Vårt Land har seks dagers papiravis i hele Norge om ti år, men vi har ikke noen konkrete planer om å kutte frekvens på papir nå. Det siste halvannet året har det vært ekstreme endringer i priser på trykk og distribusjon, samtidig ser vi nå at vi har hatt en veldig gledelig utvikling de siste seks månedene, forteller sjefredaktør Bjørn K. Bore.
Undervurdert moment
Det er likevel ikke papirfrekvens og mangel på pressestøtte Bore ønsker å diskutere når Journalisten kommer på besøk.
Han vil lenger inn i medieframtiden.
– Vil nettavisene få like stor slagkraft og definisjonsmakt som papiravisen tradisjonelt har hatt?
Bore stiller selv spørsmålet, og legger til:
– Det er et undervurdert moment når man diskuterer overgangen fra nett til papir i den forstand at dette er et element ved det digitale skiftet som diskuteres mindre enn økonomiske, organisatoriske og teknologiske aspekter.
Han fortsetter:
– Selv etter snart 30 år med nettaviser ser vi fortsatt at papiravisen betyr mye for pressens definisjonsmakt. Samtidig er det jo nyheter som breakes på nett og nettdebatten som i stor grad setter dagsorden i dag, så jeg er ikke overdrevet bekymret.
– Men jeg er spent på om pressen vil stå like sterkt i folks bevissthet den dagen avisstativene bæres ut fra Rema og Rimi. Den dagen er nok nærmere enn vi tror.
Svaret på hvordan vi kan opprettholde slagkraften mener han er like enkelt som det er vanskelig:
– Vi må lage journalistikk som leserne ikke greier seg uten.