Å krige for de små ting

KOMMENTAR: På en skala fra én til ti: Hvor alvorlig er krenkelsen Alice Asplund ble utsatt for? 

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

VG, Dagbladet, Aftenposten, Avisa Nordland, NRK nyheter hele dagen, Dagsnytt 18, Dagsrevyen, Kveldsnytt, debatt på Aktuelt og fullt trøkk blant medievitere og allmue på Facebook. Her er saken:

Et tredvetalls møkkete, menige soldater blir beordret til å vaske seg nakne i et vann i nærheten av Bodø. Tre av soldatene er kvinner. En av dem vil ikke kle av seg. Offiseren som leder troppen holder på sitt. I likhet med de andre må Alice Asplund gå splitter naken ut i vannet. Det blir det bråk av.

[quote:2-right]

Gutta må riktignok snu seg bort mens hun bader, men Alice føler seg kraftig ydmyket og mediene brøler om kjønnstrakassering og kvinneforakt. Forsvaret refser offiseren som utstedte ordren og alle er enige om at han er en dust. Forsvarssjef og forsvarsministeren også – om enn i mer diplomatiske ordelag. Offiseren hører vi ingenting fra.

Men så klager offiseren, og nå har en uavhengig nemnd tatt klagen til følge. Refsen er opphevet og offiseren blir verken idømt bot eller omplassering. Mediene brøler på nytt og nå brøler store deler av facebooknorge også.

Det er på tide å analysere.

Første spørsmål: Har offiseren gjort noe utenfor arbeidsinstruksen sin?

Svar: Nei. Han har utstedt en ordre om felthygiene på akkurat samme måte som andre offiserer har gjort før ham.

Andre spørsmål: Har kvinnelige og mannlige soldater vasket seg naken i nærheten av hverandre før?

Svar: Ja.

Tredje spørsmål: Hvem har ansvaret for instrukser om felthygiene i Forsvaret, en enkelt offiser eller et regelverk laget av overordnet ledelse?

Svar: Offiseren har fulgt et regelverk laget av overordnet ledelse.

Siste spørsmål: På en skala fra én til ti: Hvor alvorlig er denne badehendelsen?

Svar: I krig handler det vel om å overleve og å nedkjempe en fiende. Hvis vi skal ha et forsvar der kvinnelige og mannlige soldater skal slåss skulder ved skulder og berge seg selv og kameraten sin under harde forhold, så er det antagelig nødvendig å trene på akkurat det. Da må de kunne skyte sammen, spise sammen, dele telt og varme og selvfølgelig også tåle å se hverandres nakne kropper.

Dessuten må de adlyde ordre fra befalet. Fritt valg er så vidt meg bekjent ikke en del av militær strategi. Hvis gutta skal kommanderes til å vaske rompa si ved Heggmoen, ja, så må vel jentene kunne kommanderes til det samme.

De argeste hevder at Asplund er ett av mange eksempler på at kvinner blir trakassert i militæret og utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet. Men er det sant? Trivselsundersøkelsene til Forsvaret viser at jenter i uniform trives markant bedre enn sine mannlige medsoldater.

Det betyr ikke at noen skal kunne ta fra Aspelund retten til å føle seg ydmyket, og offiseren kunne kanskje vært noe mer lempelig, men det er som om proporsjonene viskes ut og forsvinner i nyhetsrusen. En kjip badeopplevelse får medieoppmerksomhet på nivå med en grov overgrepssak, og mellom linjene hugger pressen etter offiserens hode.

[quote:1-left]

Det er kanskje ikke så rart. Media er som folk flest. Vi leter etter billige løsninger, og trives best når vi slipper å tenke to ganger. Det er morsommere med offentlig henrettelse på torget enn granskning av regelverk. Det er bare det at vi kan komme i skade for å henge feil mann.

For hvis nakne soldater av begge kjønn virkelig er mer enn det sivile samfunnet kan takle, så må journalistene lete etter syndebukker andre steder enn i vannkanten ved Heggmoen. Offiseren har fulgt skikk og bruk – militær skikk og bruk vel og merke. Politiet har etterforsket hendelsen med tanke på misbruk av kommandomyndighet og grov uforstand i tjenesten. Saken ble henlagt som intet straffbart forhold. Allikevel får landets øverste forsvarsledelse kostnadsfritt dolke sine egne i ryggen for et regelverk de selv har ansvaret for. Det er en lite ærefull måte å holde tritt med opinionen på. De burde fått en journalist eller to på nakken.

Les også Anki Gerhardsens kommentar Den norske måten om norske soldater i Afghanistan og kampropet “Til Valhall!”

Powered by Labrador CMS