Mediedekningen rundt 22. juli i fjor var enorm som følge av at det var ti år siden terrorangrepene på Regjeringskvartalet og Utøya. I år er det større variasjon blant medienes planer for elleveårsmarkeringen.

Elleve år siden 22. juli-angrepene

Fjorårets tiårsmarkering fikk enorm mediedekning – slik blir den i år

– For vår del blir terroren og 22. juli noe vi kanskje nærmer oss med et annet blikk enn det nasjonale medier gjør, sier redaktøren i Ringerikes Blad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I dag markeres elleveårsdagen for terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Fjorårets tiårsmarkering fikk enorm mediedekning i ukene som ledet opp til datoen. Dekningen var blant flere store temaer preget av debatten om Utøya-bildene og mediehusenes oppfølging av journalistene og fotografene som var på jobb den dagen.

Dagens elleveårsmarkering starter i Regjeringskvartalet, etterfulgt av lystenning i Oslo domkirke og minnemarkering på Utøya på ettermiddagen.

Journalisten har vært i kontakt med noen av landets største medier, i tillegg til lokalavisa som dekker området for Utøya, for å høre hvordan de planlegger å markere dagen.

Vil få frem alle sidene

Aftenposten har ikke planlagt en like omfattende dekning som under tiårsmarkeringen i fjor, men kommer likevel til å publisere en rekke saker knyttet til 22. juli, forteller redaksjonssjef Jostein Ihlebæk.

Redaksjonssjef Jostein Ihlebæk i Aftenposten.

– Vi følger det offisielle programmet og har i tillegg egne reportasjer og eksterne stemmer som vi har hentet inn. Vi kommer til å dekke det særlig med tanke på de unge generasjonene.

Selv om terroren har fått enorm mediedekning siden 2011, forteller Ihlebæk at Aftenposten fremdeles jobber med å få frem alle sidene av saken. Det tenker han at de kommer til å fortsette med i lang tid fremover.

– Alle i Norge har et forhold til 22. juli. Vi mener det er viktig å ha fokus på hatytringer og terror, også med tanke på at vi nettopp har stått overfor et terrorangrep i Oslo. Det viser at fokus på terror er viktig, og at det kommer til å være viktig fremover, sier Ihlebæk.

– Rolig og dempet dekning

Også Dagbladet kommer til å dekke 22.-juli markeringene, men i en annen skala enn fjoråret, forteller ansvarlig redaktør Alexandra Beverfjord.

Ansvarlig redaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord.

– Dekningen vil naturlig nok være mindre enn tiårsmarkeringen, men vi kommer til å streame arrangementet på Dagbladet TV, i tillegg til artikler på nett. Vi kommer til å ha en rolig og dempet dekning av dette.

Beverfjord legger til at det fremdeles er historier å dekke om 22. juli.

– Det var en hendelse som rammet svært mange mennesker, sier redaktøren, og legger til at Dagbladets hovedfokus i dag vil være selve markeringen.

Egenverdi i å markere

NRKs etikkredaktør, Per Arne Kalbakk, fungerer som nyhetsredaktør i sommer. Han forteller at dekningen ikke blir den samme som i fjor av naturlige grunner.

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK.

I likhet med både Aftenposten og Dagbladet skal statskanalen sende direkte fra Regjeringskvartalet om morgenen og fra Utøya på ettermiddagen.

– I tillegg har vi noen planlagte nyhetssaker som kommer. Det er hovedstolpene i dekningen vår for dagen, pluss innslagene til Dagsrevyen og radio.

Kalbakk legger til at NRK allerede har sendt SVT-dokumentaren «Aldri tie, aldri glemme» på TV, og at de vil sende repriser av dokumentarfilmen «Generasjon Utøya» og dramaserien «22. juli».

– Det er klart at å vise helt nye sider ved hendelsen ikke er så lett etter så mange år. Selv om SVT-dokumentaren er et blikk litt utenfra, handler dette mer om egenverdien i å faktisk markere og ikke glemme det som skjedde. Dette er ikke dagen for å gjøre nye og oppsiktsvekkende journalistiske funn.

– Vil prege oss i lang, lang tid

Breakingsjef Geir Arne Kippernes i VG forteller at mediehuset har planer om å dekke elleveårsmarkeringen, men at den i likhet med Dagbladet, NRK og Aftenpostens dekningen blir mindre enn i fjor.

Breakingsjef i VG, Geir Arne Kippernes.

– Det skal sies at i fjor var spesielt, med den ekstra oppmerksomheten grunnet at det var ti år siden. I år blir dekningen mer likt det som har vært i årene før.

Kippernes forteller videre at VG planlegger direktesending både fra minnemarkeringen i Regjeringskvartalet og ute på Utøya. De kommer også til å lage nettsaker gjennom dagen, og har planlagt å ha fotograf til stede under markeringene.

– Jeg tenker at denne dagen er en del av vår historie som kommer til å bli omtalt i mange, mange år framover. 22. juli er et nasjonalt sår som kommer til å prege oss i lang tid – trolig for alltid, sier Kippernes.

– Annet blikk enn nasjonale medier

Lokalavisa Ringerikes Blad dekker Hole kommune hvor Utøya ligger. Ansvarlig redaktør Sissel Skjervum Bjerkehagen forteller at avisa hadde stor dekning av åpningen av det nasjonale minnesmerket på Utøykaia i midten av juni.

Redaktør Sissel Skjervum Bjerkehagen i Ringerikes Blad.

– Det er jo den delen av 22. juli som fysisk rører seg i vårt lokalsamfunn i årene etter terroren. Ellers er hendelsen som sådan et sår – selvsagt for de som var involverte, de som omkom og pårørende, samtidig som det er et sår for lokalsamfunnet.

Bjerkehagen forteller at Ringerikes Blad ikke kommer til å gjøre noe spesielt ut av elleveårsdagen.

– Vi la hovedvekten på å synliggjøre minnesmerket. For vår del blir terroren og 22. juli noe vi kanskje nærmer oss med et annet blikk enn det nasjonale medier gjør, sier Bjerkehagen.

Powered by Labrador CMS