Anders Hammer under opptak i restene av et bombet idrettsanlegg i Øst-Ukraina.

KRIGSJOURNALISTIKK

Anders Hammer la igjen den skuddsikre vesten i Norge etter syv uker i Ukraina. Nå er han i Kabul

– Det er forferdelig det man ser, det er mye lidelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I begynnelsen av mars dro dokumentarist og journalist Anders Hammer inn i Kyiv. Etter om lag syv uker arbeid med base i den ukrainske hovedstaden, er nå Hammer på plass i en annen hovedstad.

For en uke siden landet han i Kabul for å jobbe videre med sitt prosjekt i Taliban-kontrollerte Afghanistan.

– Jeg dro hjemom og la fra meg skuddsikker vest og pakka om kamerautstyr og klær. Og så bare dro jeg hit. Det var ikke lange besøket hjemme, sier Hammer i en telefonsamtale med Journalisten.

Før invasjonen av Ukraina var han allerede i gang med et dokumentarprosjekt i Afghanistan, der han har jobbet i perioder hvert år siden 2006, og nå har han tatt opp tråden igjen. Planen er å fortsette med begge de to prosjektene, og etter at Hammer er ferdig i Afghanistan vil han tilbake igjen til Ukraina.

– Hva de prosjektene blir til kan ingen svare helt på, heller ikke jeg. Jeg jobber som jeg pleier; er mye ute i felt, bruker den tida det tar og filmer. Men det er pågående prosjekter som jeg kommer til å holde på med en god stund, sier han.

Reiste inn i Butsja

I løpet av tiden i Kyiv var det en lang periode der det var reell risiko for at russiske soldater skulle komme seg inn i byen. Siden endret russerne fokus og trakk seg ut av områdene rundt Kyiv, og i slutten av mars kom det rapporter fra det som tidligere hadde vært russiskokkuperte byer rundt hovedstaden.

– Da kom det mange lik til syne. Jeg var der og jobba med opprullingen av det som hadde skjedd. I månedsskiftet fikk vi mulighet til å reise inn. Som mange andre journalister reiste jeg inn i de områdene, sier Hammer.

Journalisten har tidligere skrevet om ukrainske og norske journalisters første opplevelse fra for eksempel Butsja utenfor Kyiv, der russiske soldater hadde drept flere hundre sivile. Hammer forteller om døde kropper i gatene, og andre steder, som hadde ligget der i flere uker.

– Det var veldig sterke inntrykk og ubehagelig. Det var en periode hvor man så mange døde mennesker. Folk som hadde blitt liggende igjen. Og så gravde man opp disse massegravene. Krigen i Ukraina er veldig brutal, sier han.

Sivilbefolkningen i Ukraina går gjennom store belastninger nå, sier Hammer, og det er mange tilfeldige angrep der missiler og raketter dundrer ned når som helst på døgnet.

– Det er den direkte voldstrusselen som hele tiden er der, men også den mentale belastningen er enorm for befolkningen, sier han.

Lettere som utenlandsk journalist

For Hammer personlig har arbeidet i Ukraina gått veldig greit hele veien, sier han. Tidlig ble han akkreditert hos ukrainske myndigheter og har jobbet i en vant rytme.

– Når jeg jobber tar jeg meg god tid og trenger ikke å stresse. Det er også nødvendig når man vil filme mennesker og følge dem over tid. Jeg hadde ingen ubehagelige opplevelser der jeg ble direkte utsatt for trusler i Ukraina, bortsett fra det å være i krigssone og se elendighet. Men det er forferdelig det man ser, det er mye lidelse.

Etter uker med en rekke angrep under den muslimske fastemåneden ramadan, har mange holdt seg hjemme under den pågående eidfeiringen i frykt for flere angrep mot moskeer i Kabul.

Han understreker at både i Ukraina og Afghanistan har man det lettere som utenlandsk journalist, fordi de lokale journalistene ofte utsettes for et større press.

– Jeg og mange andre journalister har vært i Kyiv og i andre områder av Ukraina, og er her i Kabul, jobber og får det til, sier han.

Store endringer i Kabul

I august i fjor tok Taliban over makten i Afghanistan. Siden har gruppen blitt utfordret av IS, som ved flere anledninger har rettet angrep mot både Taliban og sivile mål. Nå er det imidlertid eid i Kabul og det er svært rolig, sier Hammer.

– Det har vært en serie med angrep her frem til slutten av forrige uke. Under ramadan var det spesielt angrep rettet mot moskeer. Folk er i større grad hjemme og feirer eid nå, istedenfor å samles i moskeene. Det er en reell spenning rundt hvorvidt den såkalte islamske staten IS vil klare å utfordre Taliban her.

Hammer var selv i Kabul i august i fjor, og i perioder i etterkant, og forteller at det er store endringer fra perioden i fjor da til nå.

– Det er jo endringene jeg er her for og bruker tid på å prøve å forstå. Rent personlig var den første perioden i fjor mer usikker sikkerhetsmessig. Da hadde jeg en del ubehagelige opplevelser. Men det er kun for meg det er enklere nå. Det er mennesker her som er veldig redde og mange afghanere prøver å flykte.

Nå er sikkerhetssituasjonen enklere for utenlandske journalister, ifølge Hammer, fordi Taliban har mer kontroll på sine fotsoldater enn i perioden rett etter maktovertakelsen. Og etter å ha jobbet i Afghanistan gjennom 15 år har han etablerte rutiner og føler jobben går greit.

Store forskjeller

På spørsmål om hvor annerledes det er å jobbe i de to konfliktsonene, svarer Hammer at det blant annet er store kulturforskjeller.

– Og nå er jeg i et land som er styrt av Taliban, og det er blitt veldig annerledes enn slik det var da jeg bodde her i seks år. Det er også to land som er i ulike faser av konflikt. Ukraina er i en dramatisk krig, mens her er det en slags etterkrigsperiode hvor krigen, som Norge var en del av, er over.

I helga har Taliban utstedt ordre om at afghanske kvinner må bære burka i offentligheten.

Hammer sier han ikke vet helt hvordan dokumentarene fra Ukraina og Afghanistan kommer til å ende opp, og ønsker ikke å tenke så mye på det, sier han.

– Det blir alltid annerledes enn hvordan man ser det for seg under prosessen. Nå føler jeg at jeg er midt oppe i prosjektene, avslutter han.

Powered by Labrador CMS