Rundt 20 kolleger fra Al Jazeera demonstrerte mot fengslede journalister i Libya, blant andre nordmannen Ammar al-Hamdan. Foto: Kathrine Geard
Rundt 20 kolleger fra Al Jazeera demonstrerte mot fengslede journalister i Libya, blant andre nordmannen Ammar al-Hamdan. Foto: Kathrine Geard

– Vi gjør alt i vår makt

En gruppe Al Jazeera-kolleger på Oslobesøk markerte sin støtte til den fengslede norske tv-fotografen Ammar al-Hamdan.

– Våre journalister vet det er en vanskelig jobb, de er modige. Vi i Al Jazeera gjør alt i vår makt for å få løslatt våre to kolleger. Det vil vi fortsette med inntil de igjen er sammen med sine familier, sine kolleger og venner, sa nyhetsredaktør Mostefa Souag under en støttemarkering utenfor SAS-hotellet i Oslo mandag ettermiddag.

Han og rundt 20 journalister og redaktører fra Al Jazeera, deltar akkurat nå på  et menneskerettighetsseminar i regi av Norsk senter for menneskerettigheter. Gjennom plakater og appeller krevde de, sammen med al-Hamdans familie og norske kolleger og venner, at libyiske myndigheter umiddelbart frigir journalistene.

Arrestert 7. mars

al-Hamdan har sittet fengslet i Libya siden 7. mars sammen med tre andre medarbeidere fra nyhetskanalen Al Jazeera. Imidlertid er to av dem nå frigitt, først Lotfi Al Masoudi fra Tunisia og så Ahmad val ould Eddin fra Mauretania. Mens al-Hamdan og Kamel Al Tallou, som er britisk statsborger, fortsatt holdes fanget. 

Alle fire ble også løslatt 31. mars, men arrestert igjen bare timer seinere. Siden har det kommet flere varsler om snarlig frigivelse, som dessverre ikke har holdt stikk. Journalistene oppholdt seg i nærheten av den nordvestlige byen Zintan da de første gang ble tatt, men er i flere uker blitt holdt fanget i Tripoli, ifølge Al- Jazeera.

– Vi demonstrerer også for alle andre journalister som er i vanskeligheter. Og takker for all støtten vi har fått, tilføyde Souag.

Andre kolleger som tok ordet, appellerte til kolleger i Tripoli om å ta moralsk ansvar, vise at de er en del av det internasjonale journalistsamfunnet, og gjøre noe i dag.

Møtes i Casablanca

Nylig avgåtte generalsekretær i Den internasjonale journalistføderasjonen, Aidan White, fortalte at journalistlagsledere fra alle arabiske land møtes i Casablanca tirsdag.

– Jeg håper de drar i gang demonstrasjoner, og gir klar beskjed om at alle må settes fri. 

Al-Jazeeras bruker alle tilgjengelige kontakter og kanaler i anstrengelsene for å få ut sine medarbeidere. Mauretanias regjeringssjef bidro til at Edinn ble satt fri mandag. Og nå håper Al Jazeera at statsministeren i Tyrkia, RecepTayyip Erdogan, kan trekke i tråder som vil lede til en løsning.

Powered by Labrador CMS