NRK anklages for ulovlig praksis, men det er ingen sak for Arbeidstilsynet. Foto: Kristine Lindebø

Arbeidstilsynet om midlertidige ansettelser:
– Har ingen myndighet til å reagere

Arbeidstaker må selv ta rettslige skritt ved mulig ulovlig kontrakt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten har i flere artikler den siste tiden satt søkelys på NRKs bruk av midlertidig ansatte i redaksjonelle stillinger, en bruk som har nær tredoblet seg de siste tre årene.

  • Per 2019 hadde NRK 92,8 midlertidige redaksjonelle årsverk, viser innsyn Journalisten har fått. Det utgjør 4,2 prosent av alle redaksjonelle årsverk.

En konkret stilling, som programleder i vitenskapsprogrammet «Newton», har fått flere arbeidsrettsspesialister til å reagere.

Programmet har rullet på NRK i 25 år, men programlederen ansettes likevel i toårig engasjement. Mest sannsynlig ulovlig, sier eksperter.

– Fører ikke tilsyn

På spørsmål fra Journalisten opplyser Arbeidstilsynet nå at de ikke har mulighet til å gå inn i for eksempel Newton-saken.

– Midlertidige ansettelser faller utenfor Arbeidstilsynets tilsynsmyndighet, og vi har ingen myndighet til å reagere overfor påstått ulovlig midlertidig ansettelse. Arbeidstilsynet fører derfor ikke tilsyn med om det er grunnlag i arbeidsmiljøloven for å ansette noen midlertidig, skriver Stig Magnar Løvås, direktør for Avdeling for tilsyn, til Journalisten.

Direktør for Avdeling for tilsyn, Stig Magnar Løvås.

Han forteller at Arbeidstilsynet kun har et generelt veiledningsansvar om bestemmelsen.

– Spørsmålet om en arbeidstaker er ulovlig midlertidig ansatt er privatrettslig. Det er dermed opp til arbeidstaker selv å ta rettslige skritt dersom han eller hun mener det ikke er grunnlag for den midlertidige ansettelsen, skriver Løvås.

Han opplyser at det Arbeidstilsynet kan føre tilsyn med, er om bruken av midlertidige ansettelser er drøftet med tillitsvalgte, og at innleien ikke overstiger 15 prosent av arbeidstakerne.

Etterlyser rettsprøving

NRK har ikke vært involvert i mange arbeidsrettssaker knyttet til midlertidg ansettelse. Men i 2014 gikk en journalistvikar til sak mot statskanalen, og vant fram med krav om fast stilling.

Retten dømte i vikarens favør fordi den mente NRK hadde varig behov for arbeidskraft, og at grunnbemanningen derfor kunne økes.

I kjølvannet av saken fikk flere midlertidig ansatte fast ansettelse i NRK.

Arbeidsrettsadvokat Henning Heitmann har overfor Journalisten uttrykt undring over hvorfor ikke et annet tema innenfor midlertidige ansettelser, såkalt «lufting» av ansatte som kommer nær fristen for fast ansettelse, ikke har blitt prøvd i retten.

Riksrevisoren: – Oppmerksom på saken

Riksrevisor Per-Kristian Foss skriver til Journalisten at NRKs overholdelse av arbeidsmiljølovens bestemmelser om vikarer, i utgangspunktet hører inn under Arbeidstilsynets ansvar.

– Riksrevisjonen kan likevel velge å gjøre egne undersøkelser. Vi har foreløpig ikke vurdert det i dette tilfellet, men vi er oppmerksomme på saken, skriver Foss.

Riksrevisjonens ansvar er blant annet å undersøke om regjeringen ivaretar statens eierinteresser slik Stortinget har bestemt.

Riksrevisjonen har ved flere anledninger kritisert manglende tiltak mot midlertidighet hos offentlige insitusjoner som akademia.

Powered by Labrador CMS