– Det er i bunn og grunn ikke hvilket parti du stemmer som gjør deg til en god journalist, sier Hilde Øvrebekk Lewis. Foto: Jarle Aasland / Stavanger Aftenblad

Valgpraten: Hilde Øvrebekk mener altfor få journalister spør politikerne hvor pengene skal komme fra og hva som må vike

Mener politiske journalister bør være kritisk til alle, uansett hva en selv stemmer på.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag er valgdag, og Journalisten spør redaktører og politiske kommentatorer i norske aviser om deres forhold til valg, journalistikk og om de selv bruker stemmeretten.

Hilde Øvrebekk er journalist og kommentator i Stavanger Aftenblad.

Her kan du lese flere Valgpraten.

– Stemmer du ved politiske valg?

– Ja, jeg stemmer ved politiske valg.

– Hva har overrasket deg mest så langt i årets valgkamp?

– Det som har overrasket meg mest er at bompengestriden har vært omtrent den eneste saken som har vært debattert. Og at den har handlet mest om konflikter mellom partiene på riksplan og ikke om de lokale sakene. Et kommunevalg bør handle om prioriteringer lokalt, og partier som vanligvis ikke samarbeider nasjonalt finner ofte fram til hverandre lokalt. Bare se på Sandnes, der Ap og Frp har fått til et godt samarbeid over flere år.

– Mener du politiske journalister og redaktører bør bruke sin stemmerett? Hvorfor, hvorfor ikke?

– Jeg mener at alle må bruke sin stemmerett, om de ønsker det. Også politiske journalister og redaktører. Jeg mener at som politisk journalist, er det en del av yrket å være kritisk til alle, uansett hva du selv stemmer på.

– Hva er din morsomste eller rareste opplevelse innen politikk eller politisk journalistikk?

– Har hatt mange rare og morsomme opplevelser som journalist. Men en av dem var da daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe skulle ha med seg EU-kommissær for energi Gunther Oettinger til Troll A-plattformen. Kvelden før hadde Oettinger lagt ut et forslag til forordning om offshore sikkerhet. I heisen opp fra skaftet (den ene foten) på plattformen, spurte jeg Borten Moe om hva han synes om dette. Da skjelte han nærmest ut den tyske kommissæren som stod rett ved siden av ham, på norsk. En litt klam heistur, som varte i ni minutter, men som endte i en god sak.

– Hvor mener du grensen bør gå for relasjoner mellom politikere og journalister?

– Jeg mener det er viktig for en journalist å ha gode kilder i alle politiske partier.

– Hva er de viktigste egenskapene til en politisk journalist?

– En politisk journalist må være kritisk til alle de politiske partiene, ha evnen til å sette seg inn i sakene for så å stille de rette spørsmålene. Politikk handler mye om prioriteringer. I valgkamper spesielt er politikerne svært opptatt av å snakke om det de vil satse på og bruke penger på. Altfor få spør om hvor pengene skal komme fra og hvilke andre prioriteringer det vil komme på bekostning av. Media må ikke la seg bli mikrofonstativ for politikere.

– Er norske journalister for venstrevridde?

– Jeg tror bildet er mer nyansert enn det fremstilles av enkelte. For eksempel viser medieundersøkelsen at en rekke sportsjournalister stemmer Senterpartiet, og at politiske kommentatorer ofte stemmer Høyre. Og det er i bunn og grunn ikke hvilket parti du stemmer som gjør deg til en god journalist.

Powered by Labrador CMS