Vibeke Fürst Haugen tar imot Journalisten på sin første arbeidsdag som kringkastingssjef.

NY KRINGKASTINGSSJEF

Vibeke Fürst Haugen jobbet selv i NRK i flere år før hun ble fast ansatt: – Kan sette meg inn i skuffelsen

Én ting blir ikke aktuelt for den nye kringkastingssjefen i møte med journalister.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det kommer ikke til å skje. Det ser jeg ikke for meg, sier Vibeke Fürst Haugen smilende, men bestemt.

Kringkastingssjefen anno 2. mai 2022 har vinket Journalisten inn fra forværelset, og byr på Farris på sitt nye kontor. På første arbeidsdag i jobben.

Vi snakker om overgangen fra å være NRK-direktør til å være selveste kringkastingssjefen, med oppmerksomheten det fører med seg.

Hun har allerede blitt intervjuet flere ganger i den nye rollen enn hun ble som direktør for NRKs marienlystdivisjon.

– Hva synes du om å bli intervjuet?

– Jeg synes det er veldig hyggelig, men har ikke blitt det så mye før. Når man er helt ny er det kanskje heller ikke de vanskeligste spørsmålene som kommer. Jeg ser for meg at det blir langt mindre hyggelige intervjuer fremover også. Sånn skal det være, en del av rollen handler om å være tilgjengelig for det som måtte være av kritikk mot NRK også.

– Kommer ikke til å skje

Fürst Haugen har ikke merket noe til en høyere kjendisfaktor ennå, påstår hun. Hjemme hos-forespørsler har glimret med sitt fravær.

– Har du noen forventninger til møtet med kjendisjournalistikken?

– Jeg kan ikke se for meg at jeg kommer til å søke så mye oppmerksomhet der frivillig.

– Hjemme hos-reportasjer hos kringkastingssjefen blir ikke dagligdags?

Det kommer ikke til å skje. Det ser jeg ikke for meg. Jeg tenker at det ikke er så viktig for noen, egentlig, at jeg åpner opp døra hjemme, sier Fürst Haugen.

– Ikke stor andel midlertidige

Hun har klart seg ok i NRK-systemet. Men da hun begynte der, «en gang på nittitallet», var hun frilanser. Det tok flere år før hun ble fast ansatt, sier Fürst Haugen selv når Journalisten tar opp det ene punktet vi har kommet for å diskutere:

Midlertidige ansettelser.

Da Journalisten i 2020 løftet tematikken med midlertidige kontrakter og det som oppleves som «lufting» av ansatte som nærmet seg fristen for å bli fast ansatt, tok flere titalls nåværende og tidligere ansatte kontakt.

Thor Gjermund Eriksen mente det ikke foregikk lufting i NRK i stor grad, men at ledelsen likevel måtte være mer tydelig, om rammer og forventninger, i møte med midlertidig ansatte.

Fürst Haugen har sett på tallene siden sist.

– I 2021 bikket vi akkurat 10 prosent midlertidige og vikarer blant våre ansatte. Vikarbruken utgjør 6 prosent, midlertidige ansattelser 4 prosent. Det er ikke en stor andel midlertidige, sier kringkastingssjefen.

Journalisten har hittil ikke fått tilsendt konkrete tall som gjør uttalelsen sammenlignbar med tidligere dekning.

Tydelighet viktig

Etter Journalistens dekning har ledelsen snakket mye om viktigheten av å være tydelig på forutsetningene og rammene for midlertidige ansettelser, sier hun.

– Tenker du at ansatte og ledelse kan ha ulike oppfatninger av hva en midlertidig ansettelse skal være, og kan føre til?

– Jeg synes noen av sakene deres avdekket at når man begynner å jobbe i NRK i en begrenset periode, så kan man ha håp om at det skal avstedkomme mer. Da tenker jeg det er utrolig viktig at det er tydelig for de som kommer hit hva som er forutsetningene og forventningene.

For hun skjønner at folk blir skuffet når det ikke blir mulighet til forlengelse, sier Fürst Haugen.

– Jeg var selv frilanser her i mange før jeg ble fast ansatt, i ulike funksjoner som assistent og produksjonssekretær. På den tiden var vi mange frilansere, og ikke så veldig opptatt av å bli fast ansatt. Så var det en runde der mange av oss fikk fast ansettelse.

Hun kan sette seg inn i skuffelsen når fast ansettelse glipper, sier hun:

– Det er veldig mange flinke folk som kommer hit, enten som fast eller midlertidig ansatte. Mange vil bli værende, det er et håp jeg selvfølgelig kan forstå. Og jeg kan så absolutt sette meg inn i skuffelsen, det er derfor det er så viktig at vi er tydelige helt fra første stund.

– Har dere blitt bedre på tydelighet, da?

– Jeg håper vi har det, og så kan vi alltid bli bedre.

Planlegger flytting

Det er fordums schwung over kontoret til kringkastingssjefen, men ikke i så mange år til nå.

En hovedoppgave for Fürst Haugen i årene fremover blir arbeidet med flytting av NRK-hovedkvarteret, fra Marienlyst til Ensjø.

Når regulering av tomta er ferdigstilt, kan byggingen begynne, sier kringkastingssjefen, som «ser for seg at det kan hende» at NRK kan flytte sommeren 2027.

– Dette er et fantastisk bygg på mange måter... begynner hun, før hun går videre:

– Men det som er mest krevende er at det er så vanskelig å samarbeide. Det er mange store, adskilte hus som ikke er laget for at miljøer kan møtes eller samles på tvers av redaksjoner. Det er noen fysiske sperringer her for å kunne jobbe på nye måter, sier Fürst Haugen.

Det er allerede klart at det nye NRK-bygget blir betydelig mindre enn det gamle: Fra 110.000 kvadratmeter ned til rundt 50.000-60.000.

– Det vi ikke kommer til å trenge er alle disse korridorene, eller fullt mange toaletter som det er her. Her er det kabeletasjer, kjeller- og loftsrom. Sånt skal vi ikke ha med oss, sier hun.

– Men det skal være plass til like mange mennesker?

– Det er tanken.

Powered by Labrador CMS