Medietilsynet, her ved leder Mari Velsand, har endret på et kriterium i korona-støtteordning, slik at flere kan få penger.

Medienes 300 korona-millioner ville ikke blitt brukt opp med opprinnelig støtteordning

Vet ikke om alt blir delt ut med ny ordning.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under utdelinga av Medieprisene på fredag kom kulturminister Abid Q. Raja med nyheten om at koronastøtten til mediene endres på.

Begrunnelsen var at ett av kriteriene slo uheldig ut for en del medier, som hadde tapt nok penger, men ikke fikk støtte.

Til sammen har mediene blitt bevilget en støttepakke på 300 millioner kroner, der hver bedrift maksimalt kan få 15 millioner kroner.

Nå bekrefter både Medietilsynet og Kulturdepartementet at de 300 millionene ikke ville blitt brukt opp hvis de hadde delt ut pengene etter den opprinnelige ordningen.

Må søke på nytt

Støtten skulle egentlig ha blitt utbetalt i månedsskifte august/september. Det var 166 medier som søkte ved forrige søknadsfrist, og nå må alle mediene søke på nytt.

Medietilsynets Mari Velsand skriver i en e-post til Journalisten at de ikke har tall på hvor mye av potten som så ut til å bli delt ut i den opprinnelige søknadsrunden. Men hun bekrefter at hele potten på 300 millioner ikke ville blitt delt ut.

Mediene må ha tapt minst 15 prosent for å kvalifisere til støtteordningen. Opprinnelig måtte de sammenligne tapet sitt med samme periode i 2019.

Kriterier for koronastøtte:

  • Mediet må drive regelmessig journalistisk produksjon og publisering av nyheter, aktualitetsstoff, samfunnsdebatt eller annet innhold av allmenn interesse.
  • Mediet må ha redaktør.
  • Mediet må kunne dokumentere et fall i omsetning på minst 15 prosent i forhold til den samme perioden i 2019, eller et gjennomsnitt av 2019 multiplisert med 3,5 måneder.
  • Mediet må ha hatt minst én ansatt registrert i arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret siden 15. mars 2020.
  • Minst én ansatt må ha fått utbetalt lønn i perioden 15. mars til og med 30. juni 2020.
  • Mediet må ha levert lovpålagte rapporter for 2018 og betalt skatter og avgifter.

Nå kan de velge om de vil gjøre dét, eller om de vil sammenligne med et gjennomsnitt for 2019 multiplisert med 3,5 måneder.

– Mediene kan velge den beregningene som gir størst utbetaling, sa Raja fra scenen før han delte ut hovedprisene.

–Usikkert

Like før prisutdelinga på fredag sa kulturministeren til medienettstedet Kampanje at det ikke var sikkert at de ville få bruk for hele potten på 300 millioner kroner.

Både hans statssekretær Gunnhild Berge Stang og Medietilsynet skriver til Journalisten at de er usikre på hvor stor del av potten som blir gitt ut i den nye behandlingen av koronastøtten.

– Ettersom det er gjort en endring i kompensasjonsordningen, er det per nå usikkert hvor stor del av rammen som vil bli brukt opp. Og vi håper at vårt anslag vil stemme, og at det er avsatt tilstrekkelig midler, skriver Stang.

Den seneste endringen i krisepakken til mediene, er ikke den første.

Koronastøtten ble annonsert 6. mai på en annen prisutdeling - den digitale utgaven av Nordiske Mediedager. Støttepakken var en del av regjeringas budsjettendringer i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Etter en høringsrunde og en vurdering fra EFTAs overvåkingsorgan ESA, endret regjeringa noe på kriteriene fra det opprinnelige forslaget.

Powered by Labrador CMS