Metoo i mediebransjen:

Da metoo traff mediene: Se alle episodene

Hva betyr metoo-høsten 2017, fem år senere?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De siste månedene har Journalisten publisert videoserien «Metoo i mediebransjen». Nå er alle episodene tilgjengelig.

Thea Storøy Elnan har fortalt om hvordan det var å forholde seg til sårbare kilder. Sarah Sørheim om å være redaktør og hvilke presseetiske avgjørelser og diskusjoner hun stod ovenfor den høsten.

Åsa Linderborg og Christian Lindhardt har fortalt om hva som egentlig skjedde med metoo i Sverige og Danmarks mediebransjer, Sarah Willand forteller om metoo-varslene i TV 2, og Ragnhild Ås Harbo har delt om hvordan det er å være den eneste varsleren som stod fram i mediebransjen.

Vårt mål har vært å gi dere et litt mer helhetlig bilde på hva som skjedde i mediebransjen høsten og vinteren 2017/2018.

Episode 1: Ragnhild Ås Harbo

– Å varsle har en kjempeverdi, men å varsle er også en risiko.

Ragnhild Ås Harbo er åpen om at hun føler seg alene som varsler i mediebransjen, men forstår godt at det er vanskelig for andre å varsle.

Det er fem år siden hun høsten 2017 sto fram med sin historie om en hendelse på hennes første reportasjereise. Harbo jobbet da i Aftenposten, mens mannen hun varslet mot jobber i et annet mediehus.

– Det er ikke det at jeg klandrer andre for ikke å ha stått fram, det forstår jeg veldig godt. Det hadde vært fint om det var andre også, at jeg ikke står her alene, sier Harbo i videointervjuet.

Episode 2: Sarah Sørheim

Høsten 2o17 var Sarah Sørheim kulturredaktør i Aftenposten.

I dette videointervjuet med Journalisten forteller hun om krevende redaksjonelle vurderinger da metoo-ballen begynte å rulle for alvor, og Aftenposten blant annet publiserte skuespilleroppropet «#Stilleforopptak».

– Det var saker hvor jeg ville at vi skulle gå videre og jobbe for publisering, men andre redaktører argumenterte mot, og vi landet på å ikke publisere. Jeg husker iallfall én gang jeg var på grensen til opprørt over det, sier Sørheim.

Episode 3: Åsa Linderborg

I videointervjuet forteller Åsa Linderborg åpenhjertig til Journalisten om hvordan det opplevdes da metoo traff svensk offentlighet, og en Aftonbladet-journalist ble stående i begivenhetenes sentrum.

Noen måneder senere skulle Linderborg være sentral i Aftonbladets dekning rundt anklager mot teatersjef Benny Fredriksson, som senere tok sitt eget liv.

Episode 4: Christian Lindhardt

I august 2020, nesten tre år etter at metoo hadde rystet flere bransjer i Norge og Sverige, kom metoo til Danmark. Det måtte en bombe til i form av Sofie Lindes tale, før mediene viste interesse for emneknaggen i nabolandet i sør.

I september samme år skrev 1615 kvinner under på et opprop som støttet Linde og som bekreftet det enorme omfanget av seksuell trakassering i den danske mediebransjen.

Sjefredaktør i danske Journalisten, Christian Lindhardt, hadde selv en redaksjonell lederstilling i Danmarks Radio høsten 2017. Han synes det er vanskelig å svare på hvorfor mediene i Danmark bagatelliserte metoo.

– Noen av dem som skulle undersøke, var blant dem som hadde de største problemene. Det har jo kommet fram saker hos alle de store mediearbeidsplassene, sier han i videointervjuet.

Episode 5: Thea Storøy Elnan

Journalist og medieforsker Thea Storøy Elnan jobbet i Aftenpostens kulturredaksjon da metoo kom til Norge. Hun har hatt byline på mange av metoo-sakene til avisa, og fikk raskt førstehåndskunnskap i å snakke med sårbare kilder. Først gjennom arbeidet med #stilleforopptak, før hun ble flyttet over til politisk og Giske-saken da den sprakk før jul 2017.

I 2018 fikk hun tildelt Fritt Ords Oxford-stipend for å forske på metoo og hvilke konsekvenser det har hatt for norsk journalistikk.

Under dypdykket kom hun over flere grelle eksempler på hvordan journalister ikke bør håndtere sårbare kilder.

Episode 6: Sarah Willand

TV 2 fikk inn til sammen 18 nye og gamle varsler høsten 2017, og ansvaret for å endre noe mange kalte en ukultur i organisasjonen, falt på direktør for markedsføring, organisasjon og kommunikasjon, Sarah Willand.

Det ble en tøff høst, også for ledere som opplevde seg utpekt som symboler på en kollektiv svikt som gjaldt mange ledd, forteller hun.

Episode 7: Kristin Skare Orgeret

Det finnes få personer som kjenner til den norske mediedekningen av metoo så godt som professor i medier og journalistikk ved Oslo Met, Kristin Skare Orgeret. I flere år har hun forsket på mediedekningen, også fra varslernes side.

Nå oppfordrer hun journalister til å ha en større bevissthet om hvor vanskelig det kan være for varslere å bære tunge temaer fram.

I dette videointervjuet setter hun fokus på de lite beskrevne omkostningene som følger å være varsler i saker om seksuell trakassering, kanskje spesielt de som forblir anonyme.


Episode 8: Har vi hatt et metoo-oppgjør i mediebransjen?

I åttende og siste episode i Journalistens videoserie om metoo i mediebransjen, stiller vi spørsmålet:

Har vi egentlig hatt et ordentlig metoo-oppgjør i egen bransje?

Nei, mener journalist Thea Storøy Elnan, som også har forsket på norsk metoo-dekning.

– Jeg tror nok det kommer historier også framover, sier tidligere direktør i TV 2, Sarah Willand.

Professor ved Oslo Met, Kristin Skare Orgeret og tidligere kulturredaktør i Aftenposten, Sarah Sørheim, er også intervjuet i denne oppsummerende episoden.


Powered by Labrador CMS